Es uzticos, bet neticu

Cīņa pret Būtinģes naftas termināli

Publicēts: 21.03.10 | Sadaļa: blogs

(Dokumentāls materiāls kā mēs daži zaļie 1999. gada 21.jūlijā cīnījāmies pret Būtinģes naftas termināli Lietuvā)

„Šorīt leiši arestēja Latvijas „zaļos”” – tādi bija virsraksti Latvijas un Lietuvas avīzēs pirms 10 gadiem.
21.jūlijā aprit gadskārta kopš Latvijas Zaļās partijas biedri Askolds Kļaviņš, Viesturs Silenieks, Raitis Kalpiņš un Andris Tālmanis pieķēdējās pie Būtinģes termināļa naftas platformas jūrā, lai tādējādi protestētu pret: a) nepabeigta termināļa darbības uzsākšanu b) nepieļautu termināļa darbību bez avārijas seku likvidēšanas plāna. c) pieprasot Latvijas un Lietuvas valdības pēc iespējas ātrāk noslēgt līgumu ar Lietuvu par pārrobežu piesārņojuma draudiem.
Toreiz vides aktīvisti tika aizturēti, nogādāti Klaipēdā, sodīti par robežas šķērsošanu un vēlāk izraidīti no valsts, par ko viņiem bija liegta iespēja divu gadu ierašanās Lietuvas teritorijā.
Bažas par termināla vājo drošību un sekojošo avāriju apstiprinājās nepilni gadu vēlāk – 6.martā, kad noplūda ap 3,5 kubikmetru naftas. Par piesārņojuma radīto kaitējumu videi Lietuvas puse atsacījās maksāt. Cik zināms, tad avārijas ir notikušas vairakkārt arī vēlāk.
Protesta akcijas tomēr nesa savus augļus un kā zināms, tad Lietuvas puse pēc protesta akcijām termināla drošības uzlabošanā esot ieguldījusi apmēram vienu miljonu ASV dolāru. 1999.gada 1.oktobrī parakstīts Latvijas un Lietuvas „Līgums par sadarbību vides aizsardzībā” un 2001. gadā parakstīta vienošanās „Par informācijas apmaiņu ekoloģisko avāriju gadījumā”.

Viesturs Silenieks