Ja gribi izskatīties gudrāks – pulcini sev apkārt muļķus

Par mazākuma valdības veidošanas sarunām

Publicēts: 19.04.10 | Sadaļa: blogs

Beidzamā laika mazākumvaldības veidošanas sarunas ir diezgan interesantā gultnē iegūlušas, kuras koriģē notikumi par ģenerālprokurora apstiprināšanu/neapstiprināšanu. Brīžiem nevar saprast, kas ir prioritāte – prokurors vai valdība, kuru tāpat kā prokuroru apstiprina Saeima. Taču stāstu izdaiļo Jaunā laika sarunas par valdības veidošanu.
ZZS izvirzītie trīs kandidāti nederot. Un neder tādēļ, ka neder. Viens no viņiem ir izbijis Jaunā laika biedrs. Tātad sanāk, ka tie, kas nav JL biedri nedrīkst būt par ministriem. Izņemot Štokenberga virzīšana par Veselības ministru, kas netiek uzskatīta ne par JL biedru, ne par Jeģinstvo biedru, ne par neprofesionāli veselibas nozarē. Tāpat ir interesanta trīskosība starp JL, PS, SCP, kur šobrīd koalīcijā tiek uzskatīti kā trīs atsevišķi spēki, taču uz vēlēšanām iet kopā. Tas drīzāk izskatās kā labuma meklēšana katra atsevišķā situācijā un kopā atrašanās ir tādas kā laulības zemēs, kur vecāki izvēlas ar ko būs jādzīvo kopā. Ne tur kādas intereses, jūtas, bet ir piespiedu seks. Jeb mūsu platuma grādos to vienkārši sauktu par izvarošanu. Tā nu viens otru viņi regulāri izmīlē. Pie kam vēl grupā, jo trīs. Tad, kad jādala amati, budžets, tad ir 3 partijas, kad uz vēlēšanām tad viena. Un šis modelis nāk no cilvēkiem, kas sevi centušies nemitīgi pozicionēt kā vienīgās patiesības un godīguma paudēji.
Tāpat arī interesants ir fakts par to, ka tieslietas ZZS nedrīkst dot. Kādēļ? Neuzticas ZZS? Visi noziedzinieki vai? Tad jau ar blēžiem kopā vienā valdībā tomēr var atrasties, bet nozari dot nedrīkst? Tad tā arī vajag pateikt, ka ZZS ir nelieši, zagļi utt un miers! Protams, ka Jeģinstvo tomēr saprot, ka šīs valdības noturēšanās garants ir tikai ZZS. Un mērķis ir tikai viens – pēc iespējas ilgāk palikt pie lielākas varas. Bez ZZS balsīm šī valdība būs pagātne un tā tas arī būs, ja nesapratīs. Un aicinu arī atcerēties – deputāti ir neatkarīgi ievēlēti tautas pārstāvji. Necentieties uz viņiem izdarīt mediju vai politisku spiedienu. Jautājuma virzīšana nav tas pats, kas nobalsošana par jautājumu. Un jāatceras, ka ministrus un amatpersonas apstiprina Saeima nevis prezidents vai vienas partijas un ne-valstiskas organizācijas biedru nevalstiskās intereses. Jo vairāk spiedīsiet uz deputātiem, jo vairāk tie pierādīs pretējo.
Dzīvojiet zaļi!

Viesturs Silenieks