Esot Āfrikā secināju – ja ārzemnieks sāk mellīšiem dot “konfektes”, tad viņi ārzemniekus sāk uzskatīt kā labuma devējus. Līdzīgi ar sievietēm – pieradināsi pie ziediem, nāksies dāvināt visu mūžu.

Pasaulē otrā „zaļākā valsts” – Eiropā centīgāka bišu indētāja?

Publicēts: 6.03.13 | Sadaļa: blogs

BiteVai nu pamatoti vai nē, bet Latvija bieži vien lepojas ar „pasaulē otrās zaļākās valsts” godu. Nepiedodama nolaidība, jo, vērtējot pēc gandrīz visiem citiem kritērijiem, Latvijas vārds parasti meklējams sarakstu pretējā „polā”! Laikam jau Zemkopības ministrija visiem spēkiem cenšas situāciju „labot”!

Kā citādi saprast Latvijas amatpersonu kvēlo vēlmi noraidīt Eiropas Komisijas iniciatīvu aizliegt Eiropā trīs bitēm un videi kaitīgas vielas saturošu augu aizsardzības līdzekļu lietošanu?

Janvāra vidū Eiropas pārtikas drošības pārvalde (EFSA) nāca klajā ar pētījumiem par trīs nikotinoīdu grupas insekticīdu kaitīgumu bitēm un videi kopumā. Drīz vien Eiropas Komisija rosināja ar 2013. gada 1. jūliju Eiropā aizliegt šīs vielas – klotianidīnu, tiametoksmu un imidakloprīdu saturošo augu aizsardzības līdzekļu laišanu tirgū un lietošanu sēklu apstrādē un lauku miglošanā.

Sešas valstis (Vācija, Ungārija u.c.), kurās klimats siltāks, nekā Latvijā, un, sekojoši, lielāka nepieciešamība lietot iedarbīgākus augu aizsardzības līdzekļus, mēģinot „mīkstināt” aizliegumu gan iesniegušas kompromisa variantu Komisijas regulas priekšlikumam, taču vairums valstu vēlas rūpēties par vides stāvokli un cilvēku veselību savās teritorijās.

Kā liecina mūsu rīcībā esošā informācija, Zemkopības ministrijas sagatavotā Latvijas pozīcija solās būt Eiropas Komisijas priekšlikumu krasi noraidoša! Tiek apelēts pie tā, ka „piemērojot atbilstošus riska ierobežošanas pasākumus, risks bitēm nepastāv”. Diemžēl vairāki klaji augu aizsardzības pasākumu piemērošanas pārkāpumi, kuru rezultātā gāja bojā daudzas dravas, parādīja Latvijas valsts nespēju kvalitatīvi uzraudzīt lauku „ķimizāciju” un atbilstoši nodarītajam kaitējumam videi un dravām” adekvāti sodīt vainīgos.

14.-15. martā jautājumu paredzēts skatīt Komisijas Pastāvīgajā Komitejā Pesticīdu likumdošanas darba grupā, bet pirms tam Latvijas nostāja tiks precizēta Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē 13. martā.

Pēc manas iniciatīvas, Latvijas Zaļā partija, līdzīgi kā Latvijas biškopji un vides organizācijas no Vides konsultatīvās padomes („Baltijas Vides forums”, „Latvijas Vides pārvaldības asociācija”, „Zemnieku saeima”, „Vides vārds”, „Latvijas Botāniķu biedrība”, „Latvijas Dabas fonds”, „Latvijas Ekotūrisma savienība”, „Latvijas ezeri”, „Latvijas Biškopības biedrība”, „Latvijas Makšķernieku asociācija”, „Latvijas Ornitoloģijas biedrība”, „Latvijas Zaļā kustība, „Pasaules Dabas fonds”, „Vides Aizsardzības klubs”, „Vides Izglītotāju asociācija”, biedrība “homo ecos:”, biedrība “Green Strategy”, „Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija”, „Zemes draugi” un nodibinājums „Vides Izglītības fonds”) atbalsta Eiropas komisijas priekšlikumu no 2013. gada 1. jūlija aizliegt klotianidīnu, tiametoksmu un imidakloprīdu saturošo augu aizsardzības līdzekļu laišanu tirgū, kā arī to lietošanu sēklu apstrādē un lauku miglošanā.

Zaļā partija aicina Latvijas atbildīgās amatpersonas, kuras parasti tik centīgi steidz pildīt Eiropas regulas, rīkojumus, norādes un pat mājienus, arī šoreiz ieklausīties vairuma Eiropas valstu videi draudzīgajā viedoklī!

Latvijas nākotne ir nevis industriālā, „ķimizētā” lauksaimniecības produkcijas ražošana, bet gan zemi, vidi un cilvēka veselību saudzējošā laukkopībā, lopkopībā un biškopībā.

Visi, kas nevēlas Latvijas dravu iznīcināšanu un lauku pārvēršanu par ķimikāliju izmēģinājumu poligonu, tiek aicināti 7. martā 12.00 pie Zemkopības ministrijas, lai, bišu dūkoņas pavadībā, izkūpinātu no ZM amatpersonu videi nedraudzīgas domas.

Viesturs Silenieks