Bija sūdīgi. Aizgāju pie daktera. Diagnozē viņš ierakstīja tavu vārdu….

Par Latvijas energoatkarību

Publicēts: 17.10.11 | Sadaļa: blogs

Beidzamajās dienās varēja presē manīt ziņu, ka Ekonomikas ministrs esot sagatavojis parakstīšanai līgumu par to, ka Latvija piedalīsies Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecībā. Taču nevienā no informācijas avotiem netika minēts starp ko šis līgums tiks slēgts un uz kādiem nosacījumiem.
Uzskatu, ja līgums ir par Latvijas energoneatkarību, tad tam ir jābūt Saeimas debatei un balsojumam, nevis ļaut lemt valsts nākotni vienam ministram.
Minēšu dažus piemērus, kas manī rada bažas:
Tiek runāts, ka Līgums paredz to, ka Latvijai jāpiedalās Visaginas projektā un tādēļ Lietuva neaizliedz Latvijai būvēt sašķidrinātās dabasgāzes termināli (LNG) un Igaunija varēs izmantot slānekļa, jeb degakmens elektrostacijas. Skan interesanti, bet tad jāsaprot, ko tas nozīmē Latvijas tautsaimniecībai – Visaginas projekta izmaksas līdz pat šim brīdim nav Latvijas sabiedrībai zināmas. Ir izskanējuši minējumi, ka varētu katrai Baltijas valstij būt ap 1 miljardu EUR. Taču nav skaidrs vai šajās izmaksās ir iekļauta uzbūvēšana, nojaukšana pēc 25 gadiem, kad AES būs novecojusi? Vai izmaksās būs izstrādātās kodoldegvielas glabātuves būve un uzturēšana kā arī kodoldegvielas iepirkšana uz visu AES darbības laiku? AES apkalpošanas izmaksas? Ja ne, tad cik vēl papildus tas sastāda? Cik zināms, tad elektrību Latvijai ir plānots tirgot pa tirgus cenu. Man liekas pilnīgs stulbums iztērēt miljardu un tad pa tirgus cenu iepirk elektrību. Mēs jau šodien varam pirkt pa tirgus cenu. Vēl nav skaidrs no kurienes Latvijai miljards un cik būs procentos jāmaksā par šo miljardu?  Visus pārējos neiegūtos labumus var izlasīt manā blogā http://silenieks.lv/2011/03/viedoklis-par-latvijas-dalibu-ignalinas-atomelektrostacija-aes/
Taču vēl interesantāk liekas, ka šī vienošanās paredz, ka Latvijai būtu atļauja būvēt LNG termināli. Man liekas, ka tā ir pārāk liela nekaunība, ka Latvijai vēl būtu kādam jālūdz atļauja ko darīt savā zemē! Nesen apskatījos LNG termināli Norvēģijā, Borg ostā. Terminālis tika uzbūvēts gada laikā. Izmaksas sastādīja 25 miljonus EUR. Tiesa, šis terminālis neražo elektrību un kuģu piestātne netika būvēta no jauna, bet izmantota esošā. Taču, ja arī būtu jābūvē, tad piestātne izmaksas būtu ap 1,5 – 2 miljoni un elektrības ražotne, jeb gāzes ģenerators līdz 20 miljoniem. Pieņemsim, ka kopīgās izmaksas 50 miljoni. Ja parēķina 1 miljards, kas jāiegulda Lietuvā pret 50 miljoniem Latvijā, tad tas ir 20 reizes lētāk! Kaut vai LNG arī izmaksātu miljardu, bet ir atšķirība vai Latvija miljardu iegulda savā valstī vai svešā. Kurā valstī paliek nodokļi? Skaidrs, ka tad, kad Latvija piekristu ieguldīt miljardu Lietuvā, tad nez vai būtu jēga būvēt savām Lietuvas investīcijām konkurējošu ražotni Latvijā. Kā arī – nez vai tad būs palikusi nauda, kuru Latvija varētu tērēt.
Neuzskatu, ka Latvijas energoneatkarība ir tāda, ka elektrības ražotne un “gaismas slēdzis” ir svešā valstī

Viesturs Silenieks