Es nekad neesmu skaitījis cik nulles ir maniem miljoniem

Par sarkanajām līnijām un Par ZZS iespējamo iesaistīšanos Dombrovska III valdībā

Publicēts: 19.10.11 | Sadaļa: blogs

Latvijas Zaļā partija, kas dibināta vēl pirms 4. maija deklarācijas balsojuma  – 1990.gada 13. janvārī visu pastāvēšanas laiku ir stingri turējusies pie saviem uzstādījumiem un politikas. Neatkarīgi no sadarbības formām kādas ir bijušas LZP vēsturē, politika ir palikusi nemainīga – ilgtspējīga attīstība un vidrūpe kā galvenie vadmotīvi. Nu jau nepilnus 10 gadus esošā līgumsadarbības forma ZZS, kopā ar Latvijas Zemnieku savienību ir bijis veiksmīgākais, taču ne labākais sadarbības modelis no LZP politikas īstenošanas viedokļa (ja būtu labākais, tad LZP jau būtu līdzīgi kā Jaunais laiks u.c. partijas saplūdusi vienā partijā). ZZS ir dibināta uz līdzvērtīgām partnerattiecībām un tādejādi nav nevienai no partnerēm vairākums “akciju” valdē, taču politiskā ietekme vairākkārt ir tikusi dalīta pēc ievēlēto LZS vai LZP deputātu skaita. Kā arī tiek respektēti ZZS līgumattiecību partneri, reģionālās partijas “Liepājas partija” un “Latvijai un Ventspilij”, kuru dalība ZZS vēlēšanu sarakstā ir vainagojusies ar deputātiem Saeimā. Katrai no šīm partijām ir sava valde, savs priekšsēdētājs(LZP nav priekšsēdētājs, bet gan divi līdzpriekšsēdētāji), kas neatkarīgi lemj par savas partijas politiku.

Kas attiecas uz ZZS dalību jebkādā koalīcijā, ZZS var būt apmierināta, ja visas ZZS sastāvā esošās partijas gūst iespēju realizēt savu politiku, pretējā gadījumā tā nav ZZS dalība koalīcijā, bet gan kāda atsevišķa cilvēka vai atsevišķas partijas dalība koalīcijā. Un šo vajadzētu saprast ikvienam, kas uzrunā ZZS. Uzrunājot kādu bezpartejisku cilvēku no ZZS saraksta ir jāsaprot, ko šis cilvēks pārstāv. Uzrunājot partejisku, ir jāsaprot, kuru partiju šis cilvēks pārstav un vai šī partija ir ZZS dibinātāja vai tikai ir līgumattiecībās ar ZZS. Šo es skaidroju, jo šī ir lieta, kuru pat bijušais prezidents nespēj saprast. Tieši tādēļ ZZS var atbalstīt valdību tikai kā pilnvērtīgs koalīcijas partneris, nevis kā kāds atsevišķs cilvēks. Ja runa ir par Dūklava iesaistīšanos valdībā kā Zemkopības ministram, tad jāsaprot, kāds ieguvums ir LZS, kāds zaļajiem, kāds LunV un kāds Liepājniekiem. Tas pats jautājums būtu, ja valdībā aicinātu tikai kādu zaļo vai jebkuru citu.
Kas attiecas uz Dūklava aicināšanu, tapšanas/jukšanas stadijā esošajai koalīcijai būtu godīgi publiski jāpasaka, ka viņi neredz nevienu labāku ministru Zemkopības ministra amatā kā Jānis Dūklavs. Savukārt Dūklava nepaņemšana uzreiz radītu jautājumu par to kādēļ rīkojas nevalstiski un amatā liek nevis labāko, bet sev derīgo. Šis pats salīdzinājums attiecas arī uz citām nozarēm – salīdziniet šobrīd izskanējušo ministru kandidātus ar esošajiem un uzreiz redzēsiet, kurš zinošāks nozarē. Ja jaunais, tad jaunais, ja iepriekšējais, tad skaidrs, ka ne jaunais.
ZRP problēma ir tā, ka politiski loģisku apsvērumu trūkumi ir pārņēmušas savtīgas intereses, kuras prevalē varas iegūšanas sarunu procesā. Runa nav par labākā valstiskā risinājuma meklēšanu, bet ļaunatminība, skaudība un mantiski pamatota varaskāre, kas neviena nav atrodama pozitīvo cilvēka īpašību sarakstā. Uz šādiem principiem veidota politika jau vainagojusies ar vairāku cilvēku atšķelšanos un tā turpinoties, paliks pāri tikai patiesā labuma potenciālie guvēji. Bet, kas Latvijai no šādas attieksmes? Norobežošanās no ZZS ir skaidrs vēstījums, ka plānotā politika ir pret ZZS sastāvā esošo partiju politiku pamatvērtībām – ilgtspējīga attīstība, zaļā domāšana, lauku attīstība, reģionālo pilsētu attīstība, esošā tranzītpolitika utt. Šīs ir tās jomas, ko ZRP deklarējusi, ka nav svarīgas kā Latvijas nozares, jeb rūpalas.
Lemberga, kā lielākā ļaunuma piesaukšana, ir vēršanās pret vienu no reģionālas partijas vadītājiem un šīs partijas politiku, taču izlasot rakstu līdz šai vietai, ir skaidrs, ka iepriekš rakstītais ir izlasīts un no tā būtu jābūt skaidram, ka sakam Lembergs, bet domājam Ventspils, sakam Ventspils, domājam Lembergs, taču sakot Latvija nedomājam Lembergs (sakot Lukašenko, Kastro, Obama mēs domājam attiecīgi Baltkrievija, Kuba, ASV). Te var redzēt kā mēs zemapziņā novērtējam cilvēku, jeb ko katrs cilvēks kā simbols mums apzīmē. Ja ZRP uzskata, ka dēļ Lemberga visas investīcijas iet tikai uz Ventspili, tad būtu jāpārzina labāk Latvijas politiskā vēsture, kas vēsta, ka jau kopš 1994. gada marta partijas nosaukumā ir iekļauts vārds “Ventspilij”. Un tā ir atklāta pozīcija, politika un spēle, kas kā partija ir reģistrēta pat Tieslietu ministrijā.
ZZS ir partija, kas ģeogrāfiski pārstāv visas Latvijas iedzīvotāju intereses un ZZS sastāvā esošās partijas kopīgu un katra savu politiku. Tādēļ tam, kas uzstādījis mērķi “Lembergs”, vajadzētu nedaudz tālskatī pieregulēt fokusu un skaidrāk identificēt ienaidnieku, nevis kārtām šaut 360 grādu lenķī.

P.S.
Par valdības veidošanu aicinātu pakonsultēties ar bijušajiem kolēģiem, mediķiem, kuri apstiprinās, ka nepilnvērtīgiem cilvēkiem neieteiktu laist pasaulē pēcnācējus, jo tiem var būt iedzimtas kroplības no vecākiem.

Viesturs Silenieks