Ja stulbumam nav robežu, tad gudrībai ir. Bet kas tādā gadījumā ir aprobežotība?

Inspektors Fakts

Publicēts: 13.03.15 | Sadaļa: blogs

 

Daudzkārt ceļojot, ejot pārgājienos, braucot ar divriteni vai ar laivām esmu pamanījis daudz dažādus pāri nodarījumus Latvijas dabai. Taču ne vienmēr ir ērta iespēja apstāties, precīzi identificēt vietu un par to vēlāk paziņot attiecīgām iestādēm. Tā arī gadījās kādu reizi laivojot pa Dubnas upi, kad nelielā posmā bija vairāki nelegālie tīkli. Un tīkli bija ne tikai upē, bet arī ezeros. Tā kā ezerā nav precīzi aprakstāmu orientieru, lai varētu aizbraucot mājās uzrakstīt skaidri saprotamu, konkrētu aprakstu par pārkāpuma vietu, tad šādos gadījumos sāku izmantot GPS iekārtu, foto aparātu un tad visus šos datus mājās pārrodoties(dažkārt pēc vairākām dienām) pārrakstīju datorā, pievienoju bildes un sūtīju par šo faktu uz Valsts Vides dienestu vai konkrēto reģionālo vides pārvaldi. Un secinājums bija tāds, ka tas ir ļoti neērti(fotoaparāts un GPS laivā, jāsaiņo ārā no ūdensnoturīga maisa, jāpieraksta komentārs utml. ), jo pārkāpumu daudz, tad jāatceras vai pēc fotogrāfijas laika jācenšas identificēt, kura bilde ir kurām koordinātēm utt. Pie kam pagājušas jau vairākas dienas un, iespējams, tīkli jau izvilkti vai slēptas pēdas.

Ir gadījies staigājot pa mežu uziet kravas ar izgāztiem atkritumiem vai naftas plankumiem uz ūdens utt., un ne vienmēr var precīzi raksturot šī piesārņojuma fakta atrašanās vietu.

Jāsaprot arī vides inspektori, kuriem ir zemas algas, nav nauda degvielai un daudzkārt saņemot nepietiekamu informāciju par pārkāpumu(piemēram tīkls ezera vidū) nemaz nav lietderīgi braukt meklēt pārkāpumu, jo varbūtība to atrast ir niecīga.  Visa šī rezultātā nācu pie atziņas, ka vienmēr ir līdzi telefons ar kura palīdzību šo visu var ātri fiksēt. Tādēļ ķēros pie domas, ka ir jāizveido aplikācija telefonam ar kuras palīdzību varētu konstatēt pārkāpuma faktu –  attēlu ar pārkāpumu, GPS koordinātes, datumu, laiku un nemaz nevilcinoties uzrakstīt komentāru pāris teikumos, lai cilvēks, kurš šo lasīs varētu saprast lietas būtību. Tā arī radās Inspektors Fakts.

Izmantojot šo aplikāciju, dati tiek nosūtīti Valsts Vides dienestam kā e-pasts. Arī pats vari saņemt kopiju savā epastā, lai pašam paliktu atskaite, gan saite uz karti ar atrašanās vietu. Par pārkāpumu vari paziņot saviem draugiem un sekotājiem sociālajos tīklos Facebook un Twitter, lai tādejādi mudinātu arī pārējos Latvijas iedzīvotājus rūpēties par mūsu zemi.

 

Šobrīd tikai Iphone lietotājiem, bet plānoju arī Android versijā un papildus izveidot pārskata karti, kurā visus reģistrētos pārkāpumus varētu redzēt gan sabiedrība, gan mediji, gan teritorijas īpašnieki(nereti meža īpašnieks nemaz nav informēts, ka kāds viņa mežā izgāzis atkritumus), gan vides speciālisti

Es domāju, ka mēs esam pelnījuši, ka Latvija ir tīrākā valsts pasaulē!

Tā kā šī ir mana pirmā aplikācija, tad jau nopublicējot pamanīju kļūdas un gan jau, ka darba

gaitā būs vēl kādas. Tā, ka droši aicinu ziņot par nepilnībām, kļūdām, vēlmēm.

Viesturs Silenieks