Tikai nejēgas strīdās par politiku

30 filmas par dzīvi, velosipēdu un riteņbraukšanu (#PaliecMajas vai #BraucArVelo)

Publicēts: 26.03.20 | Sadaļa: blogs

Varbūt nemaz nelasi šo, bet labāk paņem velosipēdu un dodies ārā.:)
Bet, ja ir tā, ka jāsēž telpās un nav citu variantu, tad gan būs ko darīt….
Apkopoju dažas filmas, to treilerus, kurās lielu lomu spēlē velosipēds.
Ja Tev ir padomā kāda laba filma, tad atsūti saiti uz filmu un klāt pieliec nelielu aprakstu, lai var papildināt šo filmu sarakstu.

Rīgas Kungi  (2015)

Režisore Adriana Roze.  «Rīgas kungi» ir stāsts par mūsdienu pilsētniekiem. Par cilvēkiem, kuri apvienojas modernās ciltīs un pielāgojas to kārtībai. Filma seko vienai no šādām urbānām grupām — Rīgas velokurjeriem un četriem tās dalībniekiem. Rāciju sarunas atklāj kurjeru savstarpējās attiecības un pilsētas vērojumus, bet filmas varoņi — Kurzeme, Raitis, Šahists un Pēteris atgādina par atšķirīgajām personībām, kuras veido ikvienu grupu.

Wonderfull losers. A different world (2017)

Plūkusi laurus vairākos A klases kinofestivālos pasaulē un kļuvusi par vienu no skatītākajām dokumentālajām filmām Lietuvā, lietuviešu režisora Arūna Mateļa (Arūnas Matelis) dokumentālā filma “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule / Wonderful Losers: A Different World”, kura tapusi sadarbībā ar Latvijas studiju “VFS Films”.

Kopš filmas pirmizrādes Varšavas starptautiskajā kino festivālā 2017. gada oktobrī “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule” kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma ir saņēmusi galvenās balvas prestižos starptautiskos kinofestivālos gan Varšavā, gan Minskā un Triestē, turklāt Minskā izpelnījusies arī skatītāju balvu. Lietuvas kinematogrāfistu savienība starp astoņām nominētajām filmām, kuru vidū bija arī Šarūna Barta Kannās pirmizrādītā spēlfilma “Sals”, gada labākās Lietuvas filmas godu piešķīra tieši šai filmai.

Filma “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule” atklāj neredzamo pusi riteņbraukšanas sacensībās “Giro d’Italia” – vienā no trim pasaulē lielākajām un grūtākajām velosportistu cīņas arēnām. Neskatoties uz velosporta popularitāti, tikai nedaudzi zina par sacensību sarežģīto, hierarhisko struktūru, kas paģēr beznosacījuma pakļaušanos un pašuzupurēšanos. Filmas centrā ir tā sauktie gregari – profesionālās riteņbraukšanas mūki, kuri izlauž ceļu, piegādā biedriem ūdeni un jau startējot ir nolemti zaudēt.

Filma “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule” ir līdz šim viena no lielākajām Eiropas dokumentālā kino kopprodukcijām, kuras tapšanā līdz ar Lietuvu un Latviju piedalījusies arī Itālija, Šveice, Īrija, Ziemeļīrija, Spānija un Beļģija. Filmas ražošanu ir atbalstījis Eiropas fonds “Creative Europe” un Nacionālais Kino centrs, kā arī visu pārējo dalībvalstu kino fondi.

Latvijas pusi šajā unikālajā projektā pārstāv operatori Valdis Celmiņš un Ivars Zviedris, montāžas režisors Gatis Belogrudovs un producents Uldis Cekulis. Ivars Zviedris, kurš pats savulaik bijis aktīvs riteņbraucējs, filmēja pašā leģendāro velosacensību epicentrā.

 

Pa Rubika ceļu (2010)

Filma Pa Rubika ceļu ir smalka humora caurvīta eseja par dzīves plūdumu uz Rubika vārdā nosauktā veloceļa,raibai velosipēdistu, skrējēju, mazu bērnu sabiedrībai mijoties ar suņu un putnu kompānijām. Filmu veidojis lielisks autoru kolektīvs – režisore Laila Pakalniņa, operators Uldis Jancis un skaņu režisors Anrijs Krenbergs.

Šī dokumentālā īsfilma ir plūkusi laurus vairākos kinofestivālos. Filmas Režisore Laila Pakalniņa.

 

Wadja (2012) 

Autore Haifaa al-Mansour, pirmā sieviete režisore Saūda Arābijā. 10 gadus vecā Wadjda izaicina dziļi iesakņojušās Saūda Arābijas tradīcijas, apņēmīgi cenšoties iegādāties velosipēdu. Kad viss ir pretrunā ar viņas plāniem, viņa redz pēdējo iespēju –  izcīna pirmo vietu un naudas balvu savas skolas Korāna deklamēšanas konkursā. Pirmā filma, kas jebkad uzņemta pilnībā Saūda Arābijā, WADJDA ir stāsts par meiteni, kura ir apņēmusies cīnīties par saviem sapņiem.

 

The Kid with a bike (2011)

Šī neskaitāmām nominācijām godalgotā un aizkustinošā drāma stāsta par 11 gadus veco Kirilu, kuru pamet tēvs un atstāj aprūpē pirms draudzēšanās ar vietējo frizieri. Ne tikai par velosipēdiem, bet noslēguma aina, kurā Kirils aizbēg, noteikti ir šokējoša un neaizmirstama.

 

Premium Rush (2012)

Asa sižeta filma par velokurjeru, kurš paņem ne to sūtījumu un iekļūst nopietnā ķezā. Filmā ļoti labi attēlota velokurjeru ikdiena, braukšanas meistarība un spriedze.

 

E.T. The Extra-terrestrial  (1982)

Šī filma, kas ne tik daudz attiecas uz riteņbraukšanu, bet to, kādu izcilu lomu spēlē velosipēds! Vienmēr ir labs attaisnojums, lai to atkal noskatītos un no jauna atklātu stāstu par šo citplanētieti, kurš palicis uz Zemes un izglābis jauno Elliotu, kurš nolemj viņu paslēpt. Ar velosipēdu Elliots palīdzēs jaunajam draugam aizbēgt no Zemes un atgriezties dzimtajā pasaulē.

 

Girl on a bicycle (2013) 

Šī romantiskā komēdija stāsta par Paolo, itāli, kurš brauc ar Parīzes tūres autobusu, kurš ir saderināts ar savu mūža mīlestību Grētu. Bet te pēkšņi viņš ierauga savam autobusam blakus ar velosipēdu braucošo jauko francūzieti Cécile…

 

Raoul Taburin (2018) 

Franču drāma-komēdija, kas stāsta par Raulu Taburinu – mazu zēnu, kurš izaudzis, nezinot, kā braukt ar velosipēdu.

 

Bicycle (2014) 

Šajā dokumentālajā filmā tiek apskatīts jautājums “Kāpēc velosipēds atkal ir modē?” un stāsta par riteņbraukšanu Lielbritānijā, turpat, kur tika izgudrots mūsdienu velosipēds. Stāsts iekļauj velosipēdu dizainu, sportu un transportu, pārrakstot dažus ikoniskus stāstus, kā arī piedāvā intervijas ar ievērojamiem līdzautoriem.

 

Pedal the World (2015) 

Šī diezgan pašsaprotamā dokumentālā filma stāsta par Fēliksa Starka 18 000 km garo ceļojumu cauri 22 valstīm, kad viņš 365 dienu laikā pārvietojas pa visu pasauli. Visu dokumentālo filmu viņš pats filmēja, režisēja, rediģēja un producēja.

 

Murder of Couriers (2014)

Stāsts par velokurjeriem, kuri stāsta par to, kā viņi izvairījās no nozieguma un narkotisko vielu lietošanas, aizstājot to ar aizraušanos uzkāpt uz velosipēda un saņemt par to samaksu.

 

Blood Road (2017)

Šajā godalgotajā dokumentālajā filmā Rebeka Rusča nobrauc 1,930 km pa Hošiminas taku caur Vjetnamas džungļiem. Noslēpumi, kas apņem viņas tēva nāvi Vjetnamas karā, ved šo apņēmīgo kalnu riteņbraucēju emocionālā ceļojumā ar velosipēdu.

 

2 seconds (1998)

Šīs Kanādas filmas (franču valodā) pirmizrāde notika 1999. gada Sundance filmu festivāla pasaules kino sadaļā. Tas stāsta par Lauriju (Šarlote Laurjē) un viņas mīlestību kalnu velosipēdu sacīkstēs. Sākoties lielajām sacīkstēm, Laurija pamana sev galvā sirmus matus. Viņas vilcināšanās, pamanot to, liek viņai zaudēt sacīkstes par divām sekundēm, liekot viņai aiziet no sacensībām. Dusmīga, viņa pārceļas uz Monreālu, lai paliktu pie sava brāļa, fiziķa, kuram patīk vaļīgas sievietes un relativitātes teorija, un viņa iegūst darbu kā velosipēdu kurjers. Darbā viņa satiek……

 

Breaking Away (1979)

Sekojiet Deivam un viņa draugiem, kad viņi mēģina pieveikt vietējo koledžu zēnu grupu savas pilsētas ikgadējās velosipēdu sacensībās šajā aizkustinošajā, bet jautrajā Kinoakadēmijas balvas ieguvējas filmā.

 

A Sunday in Hell  (1977)

Šī klasiskā dāņu dokumentālā filma attēlo neaizmirstamu 1976. gada Parīzes-Roubaix stāstu visā tās drūmajā, bruģētajā krāšņumā. Skatieties iekšējos kadrus no lielajām uzvarām, avārijām un dažiem no lielākajiem toreizējiem riteņbraukšanas vārdiem, tostarp Edijam Merkam, Rodžam De Vlaemnekam un Fredijam Maertensam.

 

Bicycle Thieves (1948)

Šī itāļu klasika stāsta vienkāršu, skaistu stāstu par strādnieku klases cilvēku, kurš cenšas atrast savu nozagto velosipēdu. Filma bieži tiek klasificēta kā viena no visu laiku labākajām filmām un ir ietekmējusi vairākus citu filmu autorus un reprodukcijas.

 

Pee-wee’s Big Adventure (1985)

Daži apgalvo, ka tā ir vislielākā velosipēdistu filma, kāda jebkad tapuša. Citiem vienkārši patīk skatīties muļķīgu romānu par vīrieti-zēnu ar hēlija skanīgu balsi ceļā, lai atgūtu nozagto ķiršu-sarkano vintage Schwinn.

 

The Triplets of Belleville (2003)

Šajā omulīgajā franču animācijas komēdijā Madame Souza mazdēls, “Tour de France” sacīkšu dalībnieks, tiek nolaupīts un Francijas mafijas turēts par ķīlnieku. Ar trīs vecu dziedātāju palīdzību viņa sāk misiju, lai viņu glābtu. Šī filma tika nominēta Kinoakadēmijas balvai 2003. gadā, un tā ir obligāta animācijas faniem, kuriem patīk riteņbraukšana.

 

Quicksilver (1986)

Quicksilver ir tāda gandrīz laba filma, kuru ir vērts redzēt vienreiz – it īpaši, ja kādreiz esat strādājis par velokurjeru.

 

Beijing Bicycle ( 2001)

Tāpat kā Pee-wee lielais piedzīvojums, šī ķīniešu filma ir vēl viens stāsts par velosipēda zādzību. Kad Pekinā tiek nozagts pusaudžu kurjera velosipēds, viņš cenšas to atrast. Pa ceļam skatītāji interesanti iepazīstas ar klanu sistēmu Ķīnā, lauku un pilsētas dzīves salīdzinājumu.

 

My Italian Secret: The Forgotten Heroes (2014)

Šī dokumentālā filma stāsta neticamo stāstu par Gino Bartali – divkārtēju Tour de France uzvarētāju, kurš pavadīja savus treniņbraucienus, pārvadājot viltotus dokumentus ebreju pretošanās spēkiem Otrā pasaules kara laikā. Riskējot ar savu dzīvību, izglāba no nacistiem vairāk nekā 800 ebrejus.

 

Icarus (2017)

Riteņbraucējs un filmu veidotājs Braiens Fogels sākotnēji centās filmēt sevi kā dopinga lietotāju – ar Grigorija Rodčenkova, bijušā Pasaules antidopinga aģentūras akreditētās Maskavas narkotiku testēšanas laboratorijas vadītāja, palīdzību, lai pierādītu, cik neuzticamas var būt sporta narkotiku pārbaudes. Bet Fogels galu galā atklāj milzīgu skandālu.

 

The Flying Scotsman (2006)

Lidojošais skots stāsta patieso stāstu par riteņbraucēju Grīmu Obrīdu, kurš pārspēja pasaules rekordu kā visātrākais, kas nobrauca vienas stundas distanci ar velosipēdu, kuru viņš projektēja un izgatavoja no metāllūžņiem un veļas mazgājamās mašīnas detaļām. Filma parāda Obree cīņu ar garīgajām slimībām un viņa iespējamo atgriešanos sportā, kur viņš atgūst savulaik notikušo rekordu.

 

The Armstrong Lie  (2013)

Dokumentālās filmas režisors Alekss Gibnijs sākotnēji vēlējās izveidot filmu par Lances Ārmstronga atgriešanos pēc tam, kad četrus gadus bija aizgājis no riteņbraukšanas. Bet, kad parādījās ziņas, ka Ārmstrongs ir lietojis dopingu un pēc tam viņam ir aizliegts nodarboties ar sportu un viņam ir atņemti “Tour de France” tituli, viņš gribēja, lai Gibnijs palīdzētu viņam visu sakārtot.

 

Moksha (2018)

Šī dokumentālā filma stāsta par trim nepāliešu sievietēm, kuras ir pionieri valsts kalnu riteņbraukšanas ainavā. Sekojiet viņiem, jo ​​viņi sacenšas sacīkstēs visā Āzijā, motivējot citas sievietes nodarboties ar sportu

 

Bicycling with Molière (2013)

Šī komēdija ir par diviem draugiem un aktieriem Gauthier un Serge, kuri gandrīz visos iespējamajos veidos ir atšķirīgi, izņemot viņu mīlestību braukt ar velosipēdiem. Viņi brauc ar velosipēdu pa Francijas Île de Ré, kad Gautjē mēģina pārliecināt Seržu  pievienoties viņam.

 

100 Metros (2016)

Balstoties uz multiplās sklerozes slimnieka Ramona Arroyo patieso stāstu, kuram tika teikts, ka viņš nevarēs staigāt 100 metrus pēc viņa diagnozes … uz ko Arroyo atbildēja, piedaloties Ironman sacensībās.  Motivējošs stāsts ņergām par saņemšanos un cīņu ar sevi.

 

 

Viesturs Silenieks