Pilsētas velosipēdu kurjeri

Riteņbraukšana jau sen ir uzskatāma par visuzticamāko un noturīgāko transporta iespēju krīzes laikā. Tā kā mēs saskaramies ar nepieredzētu Koronas krīzes situāciju, mūsu dzīve ir apgriezta otrādi – vairāk nekā 100 miljoni eiropiešu atrodas ierobežotā kustībā. Pateicoties krīzei uzzinājām, ka mobilitātes sistēmām jābūt pietiekami elastīgām un noturīgām , lai nodrošinātu sabiedrisko drošību, kā arī nepārtrauktu cilvēku un preču plūsmu. Kad pasaule apstājas, velosipēds pēc tam parādās kā sabiedrības dzīves līnija. Visā Eiropā to izmanto, lai izplatītu kravas, solidaritāti un optimismu.

Šī iemesla dēļ vietējie kravas velosipēdu varoņi tagad ir svarīgāki nekā jebkad agrāk. Velosipēdistu kopiena #CyclingTheExtraMile, nodrošinot pēdējās piegādes jūdzes, piegādā cilvēkiem pirmās nepieciešamības preces un nodrošina medicīnas personālu ar maskām un medikamentiem. Visu laiku saglabājot atbilstošo sociālo attālumu, ielās nav sastrēgumu un gaiss ir kļuvis tīrāks .

Izplatiet solidaritāti, nevis vīrusu

Tā kā pandēmija izvēršas, mēs ne tikai redzam tukšus lielveikalu plauktus, bet arī brīvprātīgos, kuri ir gatavi sniegt palīdzības roku neaizsargātām grupām, kuras krīze ir skārusi visvairāk. Zemāk ir  apkopoti daži stāsti par drosmīgiem cilvēkiem, kuri cīnās ar koronavīrusu.

Lisabonas pilsēta izmanto piecus CCCB kravas velosipēdus, lai izvadātu pārtiku un medikamentus  COVID-19 pasākumu laikā.

Câmara Municipal de Lisboa COVID19

Vācijā ir vairākas bezmaksas kravas-velosipēdu koplietošanas iniciatīvas, piemēram, Ella – Lastenräder für Erfurtē , un Heidschnucke Lastenrad für Buchholz, kuras radītas tieši pandēmijas laikā. Nesen fLotte Berlin aicināja brīvprātīgos ar iedvesmojošām idejām nodot savus kravas velosipēdus sabiedriskai lietošanai un palīdzēt ikvienam pārdzīvot šo sarežģīto laiku. Piemēram, tā kā Berliner Tafel (Berlīnes pārtikas bankai) bija jāslēdz savi apkalpošanas punkti, tagad fLotte cieši sadarbojas ar  velobraucējiem, lai piegādātu preces trūkumcietējiem no pārtikas bankas. Līdzīgus pakalpojumus Šveicē piedāvā arī carvelo2go. 

flotte Berlin

Uzņēmums Urban Arrow piesaista savu izplatītāju tīklu Nīderlandē, Vācijā, Dānijā un Apvienotajā Karalistē, lai organizācijām, pakalpojumiem un medicīnas klientiem nodrošinātu bezmaksas demo-velosipēdus dzīvībai svarīgu produktu piegādei.

© Pilsētas bulta

Slēdzot sociālās iestādes un aizliedzot vākt ziedojumus uz ielas, korona krīze īpaši smagi skar bezpajumtniekus. Hamburgā bezpeļņas organizācija StrassenBLUES eV vāc tiešsaistes ziedojumus un izplata zupu bezpajumtniekiem. Zupu kopā ar koronas informācijas žurnālu corona-info-zeitschrift piegādā ar kravas velosipēdiem.

Strassenblues pārtikas piegāde

Daudzi vietējie uzņēmumi vienlaikus izmanto kravas velosipēdus, lai uzturētu savu biznesu un palīdzētu klientiem. Vīnē, veģetāriešu piegādes un ēdināšanas pakalpojumā, RITA bringt’s ir paplašinājis savus pakalpojumus un tagad piegādā bioloģiskās pārtikas preces. Grāmatu veikals Musial Reklinghauzenā kravas velosipēdus izmanto ne tikai grāmatu piegādi, bet ikdienas darbu veikšanai. Kravu velosipēdu mazumtirgotājs DoubleDutch Winterthur ir uzsācis krīzes iniciatīvu, kas piegādā apjomīgas preces, piemēram, ūdens pudeles vai puķu augsni.

RITA konfektes

Atbalsts medicīnas sistēmai

Kopenhāgenas pilsēta izmanto medicīniskos kravas velosipēdus, lai izplatītu asins un audu paraugus, lai atvieglotu medicīnas sistēmas noslodzi. Briseles galvaspilsētas reģions nesen uzsāka līdzdalības projektu, lai neitralizētu medicīnisko aprīkojumu, jo īpaši attiecībā uz aizsargmaskām. Projekts, ko vada uzņēmums Travie, gatavo masku sagataves, kuras velosipēdu loģistikas uzņēmums Urbike piegādā brīvprātīgo tīklam, kurš ir piekritis šūt maskas. Šī projekta mērķis ir izgatavot vismaz 100 000 sejas masku.

© Copenhagenize

Kravas velosipēdi ir noderīgi ne tikai preču piegādei. Viens no varoņiem ir ģimenes ārsts, kurš dzīvo Austrumfrīzijas salā Nordernijā (Vācijas Ziemeļrietumos). Ārsts izmanto savus kravas velosipēdus, lai pārvestu mājās medicīnisko aprīkojumu. Tagad karantīnas laikā viņa kravas velosipēds ir kļuvis vēl nozīmīgāks, jo tas viņam piedāvā vieglu piekļuvi salas pacientiem un novērš vīrusa izplatīšanos pārpildītās uzgaidāmajās telpās.

Ko mēs varam iemācīties?

Klimata krīzes saasināšanās laikā korona pandēmija nekādā ziņā nebūs pēdējā krīze, kas izaicinās mūsu mobilitātes sistēmu. Eiropas valstu (ne Latvijas) valdības mudina braukt ar velosipēdu kā reakciju uz koronas pandēmiju, velosipēdu loģistikas uzņēmumi joprojām veic piegādes pat vissmagāk cietušajos apgabalos, un vietējās kopienas vēl ciešāk sadarbojas. Piemēram, Milānā velosipēdu loģistikas uzņēmumi, piemēram, Urban Bike Messenger , joprojām piegādā preces ar kravas velosipēdu.

Pilsētas velosipēdu kurjeri

Tādas pilsētas kā Berlīne un Bogota ātri saprata, ka tūlītēja un efektīvākā reakcija, lai mūsu ielās radītu vairāk vietas sociālajai distancēšanai, ir dot vairāk vietas riteņbraukšanai.

Izmantojiet šo brīdi, lai saprastu, ka krīzes laikā ilgtspējīga mobilitātes sistēma, kuru darbina pedālis, ir izturīgāka nekā tie, kas ir atkarīgi no automašīnas.