Kamēr politiķi nesapratīs, ka politika ir jāspēlē, tikmēr tie būs rezervisti

Skaistākās vietas, kuras Latvijā apmeklēt Zelta rudenī

Publicēts: 19.10.15 | Sadaļa: blogs

Manā izpratnē baudas gūšana no dabā iešanas, ir iešana dabā, nevis iešana cilvēkos. Tādēļ nekad neeju baudīt dabu uz Jūrmalu, Siguldu,Tērveti, Ķemeru purva takām un tamlīdzīgām ļaužu pārblīvētām vietām. Tur var doties izklaidē, uz atrakcijām, pasākumiem vai vienkārši svaigā gaisā izkustēties. Taču izbaudīt dabu var tur, kut var apstāties un klausīties putnu, koku, krītošu lapu, meža dzīvnieku, vēja un ūdeņu skaņās, nevis klausoties cilvēku radītos trokšņus, kuru skaņa noslāpē un “aizbiedē” dabu. Tur, kur smarzo lapas, skujas, sūnas un katrs desmitais garāmgājējs nesmēķē. Tādēļ vislabāk var izjust dabas labumus ejot vienatnē vai pēc iespējas mazākā cilvēku skaitā, vai ar tādiem, kas māk klusām pārvietoties pa mežu.

PICT3664

Zelta rudens burvība ir krāsu kontrastā. Lai to vislabāk ieraudzītu, ir nepieciešama vide ar krasa reljefa izmaiņām un plašu augu daudzveidību, kuri krāsojas katrs savā laikā un katrs citādā nokrāsā. Tādēļ paugurains apvidus, kurā ir gan mežu puduri, krūmi un pļavas, ir vispateicīgākais. Ja vēl gadās kādas klintis, upes, ezeri  nogāzes, tad pavisam jauki. Pat maza lauku pirtiņa ieaugusi sārtās aroniju lapās ir tīkama acīm.

Visas šīs vēlmes saliekot kopā, mans Latvijas Zelta rudents vietu TOP ir aptuveni šāds(šī uzskaitījuma augšgalā vēl ir vairākas aizsargājamās teritorijas, kuras neminēšu):

1. Alūksnes augstiene, Veclaicene, Korneti, Dēliņkalns, Drusku pilskalns un ainavas no tā uz Munameģa pusi Igaunijā. Apes un Gaujienas apkārtnes gravas un ainavas;

2. Latgales augstiene, sevišķi Krāslavas novads, Sauleskalns, Drīdzis, Auleja;

3. Augšzemes augstiene. Egļukalns, Sventes ezera apkārtne;

4. Rietumkursas augstiene. Krievukalna apkārtne, Nīgrande, Embūte;

5. Gaujas Nacionālā parka cilvēku maz apmeklētie nostūri – Liepa, Rauņa, Kazupītes, Vaives, Līgatnes, Lojas upju apkārtnē;

5. Vidzemes augstiene. Vestiena, Krustkalni, Teiči;

6. Abavas senleja. Matkule, Buse;

7. Talsu pauguraine

8. Slīteres nacionālais parks

9. Milzkalne

10. Siguldas, Līgatnes, Cēsu apkārtnes mazo upju ielejas un gravas

Viesturs Silenieks